Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αποκάλυψη: το τελεσίγραφο Καραμανλή σε Σαμαρά για ΝΔ και Ελλάδα

Γράφει ο Τάκης Αναστασάκης
Έσπασε τη σιωπή του, ο πρώην Πρωθυπουργός, ο πολιτικός που οδήγησε τον κεντρώο και δεξιό χώρο της χώρας σε σαρωτική νίκη το 2004....

Έσπασε τη σιωπή του διά της απουσίας του, μη συμμετέχοντας στην ψηφοφορία της Βουλής για τις συχνότητες των καναλιών.





Ο Κώστας Καραμανλής, συνεπής στην αποχή του από δημόσιες τοποθετήσεις, αρκείται στην βουλευτική του ιδιότητα, επιβραβεύοντας ή όχι τις κυβερνητικές επιλογές. Άξια επισήμανσης ήταν η διαφοροποίησή του από τη Σαμαρική γραμμή, στις κάλπες για τη λίστα Λαγκάρντ, όταν ψήφισε επί των προτάσεων όλων των κομμάτων, on camera και όχι μόνο επί αυτής κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είχε επιβάλλει η γραμμή Μαξίμου.

Σαφώς ο πρώην Πρωθυπουργός, δεν έχει καταψηφίσει μέτρα, όμως οι καλά γνωρίζοντες, επισημαίνουν πως λόγω της στάσης του και των μηνυμάτων που στέλνουν κατά καιρούς οι Καραμανλικοί βουλευτές στο Μαξίμου, έχουν αποφευχθεί πολλά και πολύ χειρότερα.

Η δεδομένη δυσαρέσκεια του Καραμανλή για τις κινήσεις Σαμαρά, ξεκίνησε με την μετακόμιση της ΝΔ στη Συγγρού, την αλλαγή του λογοτύπου του κόμματος και την εξαφάνιση του πυρσού και σειρά άλλων πραγμάτων που σκοπό είχαν όπως διαρρέεται από τους κύκλους του, το «ξήλωμα» της μεγάλης ΝεοΔημοκρατικής ιστορίας και τη δήθεν μετάβασή της σε μία μοντέρνα πολιτική εποχή.

Η πλευρά Καραμανλή υποστηρίζει πως αυτή η επικοινωνιακή ενέργεια με στόχευση την εικονοποίηση μίας καθαρά Σαμαρικής εποχής, δημιούργησε το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις του κόμματος με τον παραδοσιακό ψηφοφόρο του, τη στιγμή που η χώρα έμπαινε σε κρίση και η παράταξη χρειαζόταν συνοχή. Πόσο μάλλον όταν ο Σαμαράς με το «βαρύ» ΝεοΔημοκρατικό παρελθόν του, ανέλαβε τη ΝΔ, το 2009, με τους μισούς ψήφους από τους 800.000 χιλ. που προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή προέδρου ΝΔ.

Η Καραμανλική πτέρυγα, κατηγορεί πως το ρήγμα μεγάλωσε με τη στάση του Σαμαρά απέναντι σε Ντόρα και Καμμένο, οπότε η ΝΔ συρρικνώθηκε και σε συνδυασμό με την στροφή 180 μοιρών απέναντι στο μνημόνιο, διαμέλισε την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και την «κατάντησε» σήμερα να εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι συνομιλητές Καραμανλή, αλλά και αναλυτές, υποστηρίζουν πως αν ο Σαμαράς, δεν είχε κάνει αυτή την αλλαγή στάσης απέναντι στο μνημόνιο, σήμερα θα ήταν μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τουλάχιστον 40%, με ανύπαρκτη Χρυσή Αυγή, με τελειωμένο ΠΑΣΟΚ και ένα ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει την ταυτότητά του στην άκρα αριστερά και φυσικά με την Ελλάδα περισσότερο ενωμένη και δυνατή, να διαπραγματεύεται με άλλους όρους απέναντι στους δανειστές.

Η επίθεση Στουρνάρα απέναντι στις κυβερνήσεις Καραμανλή, εξόργισε τον πρωην Πρωθυπουργό, οπότε αναγκάστηκε να «μιλήσει» μέσω non paper για τα οικονομικά πεπραγμένα των κυβερνήσεών του. Η «αδιαφορία» Σαμαρά για τις συνεχείς επιθέσεις του υπουργού οικονομικών και άλλοτε συνεργάτη του Σημίτη, στον Κώστα Καραμανλή, έχει εκληφθεί ως σιωπηρή ενοχή του δόγματος «κονταίνεις εσύ, ψηλώνω εγώ».

Άλλο ένα ισχυρό χτύπημα δέχθηκε ο Καραμανλικός και ο βαθειά ΝεοΔημοκρατικός κόσμος, όταν στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος επιχειρήθηκε η αλλαγή του ονόματος από Νέα Δημοκρατία σε Νέα Ελλάδα, στο βωμό της συσπείρωσης της κεντροδεξιάς. Εκεί οι συνομιλητές Καραμανλή μίλησαν για επικοινωνιακό φιάσκο, αφού καμία συσπείρωση δεν επετεύχθη, κανένα νέο δεν προέκυψε από το Συνέδριο και στο τέλος για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός έβγαλε το περιβόητο «σφουγγάρι», προσπαθώντας να σβήσει ιστορία, πρόσωπα και σύμβολα.

Οι αντιδράσεις όλης της μεγάλης Καραμανλικής πτέρυγας είναι δεδομένες και φαίνονται καθημερινά τόσο στη βουλή, όσο και στα ΜΜΕ. Οι βουλευτές της ΝΔ και ειδικά οι φίλα προσκείμενοι στον Καραμανλή, δεν θα επιτρέψουν όπως δηλώνουν, άλλη προχειρότητα από τον Στουρνάρα, ακόμη άγνωστη είναι η στάση τους στην εξεταστική για τα υποβρύχια, καθώς δεν θέλουν να επωμιστούν τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα καμίας συγκυβέρνησης.

Η επιστροφή Καραμανλή έχει συζητηθεί πολύ. Οι πολιτικές επιλογές Καραμανλή για ΝΔ και Ελλάδα, έχουν δικαιωθεί πλήρως. Κάποιες από αυτές, με τεράστιο πολιτικό και προσωπικό ρίσκο όπως αποκαλύφθηκε με την πρόσφατη κατάθεση του Γιάννη Βαληνάκη, σχετικά με τις παρακολουθήσεις της «πέτρινης» εποχής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, καθημερινά γίνεται αποδέκτης προτροπών για επιστροφή του για τη σωτηρία της χώρας. Είναι γεγονός πως με βάση κρυφές δημοσκοπήσεις αλλά και δημόσιες δηλώσεις στελεχών της δεξιάς αλλά και του κέντρου που σήμερα βρίσκονται εκτός ΝΔ, μία επιστροφή Καραμανλή θα σήμαινε, τη μεγάλη συσπείρωση σε ποσοστά ίσως και μεγαλύτερα του 2004, εξ’ αιτίας της ανάγκης για ενότητα και μετριοπάθεια. Κάτι που σήμερα φυσικά δεν επιτυγχάνεται όσο «παίζεται» η θεωρία των άκρων και όσο η πολιτική παρτίδα στήνεται σε μνημονιακούς πρόθυμους και αντιμνημονιακούς.

Τα σενάρια επιστροφής Καραμανλή από χτες έχουν κυριολεκτικά πάρει φωτιά, και ειδικά μετά την ομολογουμένως απογοητευτική τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού.

Τα δε κυβερνητικά αλαλούμ, σε ρυθμίσεις οφειλών, σε φόρους σε κινητή και ακίνητη περιουσία, και γενικότερη η υφεσιακή δίχως τέλος, κατάσταση της χώρας με τις ποινικές διώξεις των πολιτών για χρέη, έχουν οδηγήσει την πάλαι ποτέ μεγάλη ΝΔ στα ποσοστά του 15%. Έχει σπάσει η «σπονδυλική στήλη» των ψηφοφόρων που στήριζε τη ΝΔ.

Ακόμη και οι φερόμενοι ως «δελφίνοι» για την επόμενη ημέρα της ΝΔ, όπως Χατζηδάκης, Αρβανιτόπουλος, Στυλιανίδης, δηλώνουν σε στενούς τους κύκλους πως δεν στηρίζουν άλλα αδικαιολόγητα μέτρα, δείχνοντας ταυτόχρονα και την «αναποτελεσματικότητα» του Στουρνάρα.

Η στάση του Καραμανλικού μπλοκ αλλά και του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού, έχει ενισχυθεί και από την «συμπόρευση» της Ντόρας Μπακογιάννη στη λογική φτάνει πια με τα δίχως αποτέλεσμα και νόημα μέτρα.

Ο Κώστας Καραμανλής με την απουσία του από την ψηφοφορία της Βουλής για τις άδειες των καναλιών, λέει ο κύκλος του, πως δεν έστειλε απλά ένα μήνυμα, είπε όλη τη δική του αλήθεια:

Όχι στα συμφέροντα, όχι σε άλλα μέτρα, όχι σε περαιτέρω συρρίκνωση της ΝΔ, όχι στο διαχωρισμό των Ελλήνων σε «ακραίους» και «μη ακραίους».

Ο πρώην πρωθυπουργός, υποστηρίζουν συνομιλητές του, δεν πρόκειται να στηρίξει άλλο μία αδιέξοδη πολιτική για τη ΝΔ και για τη χώρα. Και αυτό το έδειξε χτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου