Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Το γιουσουρούμ της πλατείας Αβησσυνίας – Η ιστορία της περιοχής όπου όλοι οι πολιτισμοί και οι θρησκείες συνυπάρχουν αρμονικά [εικόνες]

Το γιουσουρούμ της πλατείας Αβησσυνίας – Η ιστορία της περιοχής όπου όλοι οι πολιτισμοί και οι θρησκείες συνυπάρχουν αρμονικά [εικόνες]

Κάτω από την Ακρόπολη, στο κέντρο του Μοναστηρακίου βρίσκεται η πλατεία Αβησσυνίας που φιλοξενεί το ιστορικότερο δημοπρατήριο από το 1910, γνωστό και ως «γιουσουρούμ».
Είναι ίσως το μοναδικό σημείο της Ελλάδας όπου θρησκείες και πολιτισμοί συναντιόνται και συνυπάρχουν χρόνια. Η αρχαία ελληνική αγορά και η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένα Τζαμί (Τζαμί του Τσισδαράκη), η Παναγιά η Παντάνασσα (ίδια εκκλησία για καθολικούς και ορθοδόξους) και οι Ιουδαίοι (γόνος των οποίων έδωσε και το όνομα στην περιοχή: Γιουσουρούμ), δίνουν στην περιοχή το καλύτερο κράμα πολυπολιτισμικότητας.






Το 1863 ήρθε στην Αθήνα η εβραϊκή οικογένεια του Νώε Γιουσουρούμ ή Γιεσουρούμ από τη Σμύρνη, και εγκαταστάθηκε στο Μοναστηράκι ως παλαιοπώλης μαζί με άλλες οικογένειες ομοθρήσκων του.
Οι Αθηναίοι συμπάθησαν τον αξιαγάπητο άνθρωπο και ονόμασαν προς τιμήν του ολόκληρη την περιοχή της πλατείας Αβησσυνίας, ως Γιουσουρούμ. Κάποιος από την οικογένεια των Γιεσουρουμ είχε διατελέσει και πρώτος πρόεδρος του σωματείου παλαιοπωλών, που είχε ιδρυθεί το 1922. Η εβραϊκή λέξη είναι Γιεσουρούμ και σημαίνει «άνθρωπος του Γιαχβέ».
Όσον αφορά το όνομα της, Αβησσυνία (Αιθιοπία) πρέπει να προέρχεται από Αβησσύνιους (Αιθίοπες) που κατοικούσαν εκεί


Το παλαιότερο και πλέον τουριστικό παζάρι
Tα μαγαζιά της περιοχής του Γιουσουρούμ, σήμερα, μπορούν να θεωρηθούν παλαιοπωλεία. Τα περισσότερα είναι καταστήματα τουριστικών ειδών ή εξειδικευμένη (και φτηνή) αγορά ρουχισμού.
Στην πλατεία μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα, παλιά, καινούργια, μεταχειρισμένα: έπιπλα, αντίκες, πίνακες ζωγραφικής, ρούχα, μουσικά όργανα, παπούτσια και οτιδήποτε βάλει ο νους σας. Ίσως το γνωστότερο, σίγουρα το παλαιότερο, και τελευταία το πλέον τουριστικό παζάρι στην Πλατεία Αβησσυνίας, στο Μοναστηράκι, στήνεται κάθε Κυριακή στις 9.00 το πρωί έξω από τα παλαιοπωλεία και τις αντικερί της πλατείας.


Εκεί κατοικούσε και ο πρόεδρος των παλαιοπωλών, σε ένα κτίριο, παλιό αρχοντικό (από τα λίγα διατηρητέα) όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα διατηρώντας όμως και μία ανάλογη αισθητική στο ύφος και το στυλ του Μοναστηρακίου και της παλιάς αγοράς.
Βρίσκεται ανάμεσα στα παλαιοπωλεία σε περίοπτη θέση, και έχει μετατραπεί σε vintage πολυχώρος, το Λουκούμι Vintage Bar, ένας χώρος που είναι ανοιχτός σχεδόν όλο το 24ώρο, φιλοξενώντας είτε μουσικά σχήματα, είτε θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, lives, δίνοντας πάντα την ευκαιρία στους επισκέπτες να να απολαύσουν, από την ταράτσα μαζί με ένα "λουκούμι", τη μαγευτική θέα της Ακρόπολης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου