Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Φρένο στην αύξηση των δανείων από τις τράπεζες βάζει η τρόικα

Φρένο στην αύξηση των δανείων από τις τράπεζες βάζει η τρόικα

Αν και οι διοικήσεις των τραπεζών τονίζουν ότι η αύξηση της ρευστότητας προς την αγορά είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο η τρόικα βάζει φρένο στην αύξηση των πιστώσεων, επιδεινώνοντας έτσι την πιστωτική ασφυξία για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών χρήστος Γκόρτσος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι οι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν στο άμεσο μέλλον τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα με τη χορήγηση κεφαλαίων από πόρους που προέρχονται απ' τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά, όπως επισήμανε, «συνεχίζει να υπάρχει ένα ζήτημα: η ζήτηση δανειακών κεφαλαίων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περιορισμένη -και το πρόβλημα της ρευστότητας θα επιλυθεί, όταν θα επιστρέψουν περισσότερες καταθέσεις στις τράπεζες και θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν απ' τις ξένες κεφαλαιαγορές».
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και νέα προϊόντα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε υποδομές, κατοικίες κ.ά.
Ωστόσο, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και πλέον είναι λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ, έναντι 130 δισ. ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια.  
Παράλληλα, στοίχημα αποτελεί η απορρόφηση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης με τη διοίκηση της ΕΕΤ.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου