Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Το σεξ μετά την εμμηνόπαυση

Το σεξ μετά την εμμηνόπαυσηΗ ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνά όμως, ο πόνος που προκύπτει κατά τη σεξουαλική πράξη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να στερήσει την ικανοποίηση αυτή από τις ίδιες και τους συντρόφους τους. Μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, δείχνει ότι με την κατάλληλη θεραπεία τα ζευγάρια μπορούν να ανακτήσουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.Ο σεξουαλικός πόνος σε αύτη τη φάση ζωής της γυναίκας είναι συνήθως αποτέλεσμα της κολπικής ξηρότητας, καθώς και της λέπτυνσης των ιστών που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου και γύρω από αυτόν. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά μετα την εμμηνόπαυση, η οποία ονομάζεται αιδοιοκολπική ατροφία και σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Η ενυδάτωση και η λίπανση του κόλπου με τη βοήθεια εξειδικευμένων προϊόντων , καθώς και η πρόσληψη οιστρογόνων κολπικά, μπορούν να αναστρέψουν την εικόνα της αιδοιοκολπικής ατροφίας. Πλέον κυκλοφορούν και κάποια φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα και ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών ρυθμιστών των οιστρογονικών υποδοχέων. 

Πριν από τη θεραπεία, το 58% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι απέφευγαν τη σεξουαλική επαφή εξαιτίας του πόνου, ενώ το 68% δήλωσε ότι ο πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη οδήγησε σε μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας. Παράλληλα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των ανδρών (78%) δήλωσε ότι το πρόβλημα του συντρόφου τους οδηγούσε και τους ίδιους σε αποφυγή της σεξουαλικής πράξης. Σε γενικές γραμμές, το 1/3 των ανδρών και των γυναικών αποκάλυψαν πως δεν είχαν πια σεξουαλικές επαφές.

Μετά τη θεραπεία, η πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών ανέφερε ότι η σεξουαλική πράξη ήταν λιγότερο επώδυνη και περισσότερο από το 40% δήλωσε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή. Παράλληλα, το 29% των γυναικών και το 34% των ανδρών ανέφεραν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή. Η θεραπεία βρέθηκε επίσης να έχει θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση των γυναικών. Το 1/3 περίπου δήλωσε πιο αισιόδοξο για το μέλλον της σεξουαλικής ζωής, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση με το σύντροφο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος η αιδοικολπική ατροφία να οδηγεί στην έκπτωση της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας.
Πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση με τη χρήση προϊόντων λίπανσης και ενυδάτωσης του κόλπου σε συνδυασμό, είτε με συστηματική σεξουαλική επαφή, είτε με τη χρήση κολποδιαστολέων. Η κολπική χορήγηση οιστρογόνων με τη μορφή κρέμας, ταμπλέτας, ή δακτυλίου, είναι επίσης μια εναλλακτική που προτιμάται συνήθως από τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη λήψη ορμονών από το στόμα, ακριβώς επειδή με τον τρόπο αυτό η απορρόφηση των ορμονών από το αίμα είναι ελάχιστη.

Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού, ή της μήτρας είναι σημαντικό να συζητήσουν πρώτα τις διαθέσιμες εναλλακτικές με τον ογκολόγο τους. Οι εκλεκτικοί ρυθμιστές των οιστρογονικών υποδοχέων φαίνεται πως αποτελεί μια αρκετά καλή λύση για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν μια θεραπεία με ορμόνες είτε η πρόσληψη γίνεται από το στόμα, είτε από τον κόλπο.

Πηγή : medicalnewstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου