Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο οργασμός ωφελεί τον εγκέφαλο περισσότερο από τα σταυρόλεξα!

Ο οργασμός ωφελεί τον εγκέφαλο περισσότερο από τα σταυρόλεξα!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα οφέλη ενός σταυρόλεξου ή οποιασδήποτε παρόμοιας πνευματικής ενασχόλησης δε συγκρίνονται ούτε στο ελάχιστο με έναν οργασμό.


Ερευνητές που εξειδικεύονται στην ανθρώπινη απόλαυση δηλώνουν ότι ενώ τα σταυρόλεξα διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ένας οργασμός έχει γενικευμένη δράση.

Η πνευματική άσκηση, όπως το σταυρόλεξο και το Sudoku, εντείνει την εγκεφαλική λειτουργία αλλά σε τοπική εμβέλεια. Αντιθέτως, ο οργασμός ενεργοποιεί τον εγκέφαλο στο
σύνολό του.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι ένας οργασμός αυξάνει τη ροή του αίματος σχεδόν σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βοηθά στην οξυγόνωση και στη διανομή θρεπτικών συστατικών.

Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην περαιτέρω κατανόηση των συναισθημάτων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Θεωρώντας κάθε εγκεφαλική λειτουργία ως ένα καθολικό, “οργασμικό” γεγονός, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν και την παραμικρή αλλαγή που συμβαίνει.

Όσο περισσότερο κατανοούμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερο θα μπορούμε να διαμορφώσουμε τη λειτουργία του.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι ένας οργασμός βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του πόνου, του άγχους και της γήρανσης. Πλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν μία ακόμη ευεργετική λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου