Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Εξέταση αίματος προβλέπει την προεκλαμψία

Εξέταση αίματος προβλέπει την προεκλαμψίαΈνα νέο τεστ που προβλέπει την προεκλαμψία μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών βρεφών αλλά και των μητέρων τους κάθε χρόνο.

Πρόβλεψη της κατάστασης
Μετρώντας τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης σε έγκυες γυναίκες πριν την 35η εβδομάδα της κύησης, ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την προεκλαμψία, κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται πολύ υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης στη γυναίκα με κίνδυνο τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί που κυοφορεί.

Προεκλαμψία εμφανίζεται σε μια στις δέκα εγκύους ενώ στο 1%-2% των περιπτώσεων το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε η μόνη λύση για τους γιατρούς είναι να προχωρήσουν σε τοκετό ασχέτως του πόσο ανεπτυγμένο είναι το έμβρυο.
Σήμερα οι ειδικοί προσπαθούν να διαγνώσουν την κατάσταση μέσω μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης αλλά και τεστ ούρων. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι αναξιόπιστα ενώ απαιτούνται και αρκετές ημέρες ώστε να εξαχθούν.
Αποτελέσματα σε 15 λεπτά
Το νέο τεστ αίματος βασίζεται σε μέτρηση των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που είναι γνωστή ως αυξητικός παράγοντας του πλακούντα (placental growth factor, PIGF) και δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά.
Μελέτη σε 625 ασθενείς που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Circulation» έδειξε ότι η εξέταση μπορούσε να προβλέψει στο 96% των φορών τις περιπτώσεις εκείνες εγκύων που θα γεννούσαν το μωρό τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μέσω του εντοπισμού μη φυσιολογικών χαμηλών επιπέδων της PIGF.
Η δρ Λούσι Τσάπελ, λέκτορας Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο King’s College του Λονδίνου εξήγησε ότι «το τεστ είναι σχεδιασμένο ώστε να διαχωρίζει τις γυναίκες με προεκλαμψία από εκείνες που έχουν μόνο υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα υπάρχοντα τεστ απλώς διαγιγνώσκουν την κατάσταση, δεν την προβλέπουν με αποτέλεσμα ως τη στιγμή της διάγνωσης η προεκλαμψία να έχει προχωρήσει και πιθανώς να έχει προκαλέσει οργανικές βλάβες».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές στις οποίες το τεστ θα δοκιμαστεί σε πολλές γυναίκες στη Βρετανία και στην Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου