Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μας "δουλεύουν"... "Βαφτίζουν" τα νέα μέτρα "παλιά" και αποτελειώνουν οικονομία και κοινωνία - Νέες περικοπές σε συντάξεις έως και 20%

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικά 24ωρα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αυτοδιαψεύστηκε...

Μας δουλεύουν... Βαφτίζουν τα νέα μέτρα παλιά και αποτελειώνουν οικονομία και κοινωνία - Νέες περικοπές σε συντάξεις έως και 20%
«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους», δήλωσε κατ' αρχάς ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει ότι η περαιτέρω προσαρμογή «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».


Έμπειρα στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι με αυτή τη φράση, ο υπουργός Οικονομικών «φωτογραφίζει» κατ' αρχήν τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, το οποίο όταν ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΕ διατήρησε κάποιο μπόνους για τους ασφαλισμένους του, που σύμφωνα ακόμα και με συνδικαλιστές του χώρου, δεν ήταν σε συνάρτηση με τις εισφορές. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο, η αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα εκτιμάται ότι προαναγγέλλει περικοπές στα αποκαλούμενα «ευγενή Ταμεία», δηλαδή τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που διατηρούν υψηλότερες εισφορές και υψηλότερες αποδοχές για τους ασφαλισμένους τους. Υπάρχει, άλλωστε, συγκεκριμένη σχετική δέσμευση στο Μνημόνιο, που ορίζει ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτών των εισφορών στα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή πολύ απλά με αντίστοιχες μειώσεις σε αυτές τις συντάξεις.


Όσον αφορά, στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, όπως όλα δείχνουν οι αμυντικές βιομηχανίες θα είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η κυβέρνηση για να χειριστεί ανάλογες ΔΕΚΟ, που θεωρούνται μη βιώσιμες.



Στο 20% οι μειώσεις
Το ύψος των μειώσεων μπορεί να φτάσει και το 20% κατά μέσο όρο καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις σχεδόν διπλάσιες από το μέσο όρο του Ταμείου απ' το οποίο συνταξιοδοτούνται.


Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος του ΟΑΠ ΔΕΗ λαμβάνει σύνταξη 1.370 (κατά μ.ο.) ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του ΙΚΑ στο οποίο υπάγεται πλέον το Ταμείο του είναι στα 640 ευρώ. Αντίστοιχα ένας συνταξιούχος του ΤΑΠ ΟΤΕ λαμβάνει κατά μέσο όρο 1.230 ευρώ, δηλαδή 490 ευρώ περισσότερα απ' το μέσο όρο του ΙΚΑ.



Ανάλογες είναι και οι αποκλείσεις που υπάρχουν μετά την ενοποίηση των Ταμείων και στον ΟΑΕΕ.



Έτσι υπάρχουν συνταξιούχοι, όπως εκείνοι του πρώην ΤΕΒΕ με σύνταξη στα 788 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση σύνταξη του ΟΑΕΕ είναι στα 572 ευρώ.


Σχεδόν 100 ευρώ πάνω από το μέσο όρο είναι και η σύνταξη που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΕ.


Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν από την πρώτη του επόμενου χρόνου αντί για ... μποναμά μείωση και μάλιστα μεγάλη στη σύνταξή τους λόγω... “στοχευμένων περικοπών”.



Πηγή: Ελευθεροτυπία, Newsit, iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου