Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο υπερβολικός ύπνος μας κάνει κακό

Ο υπερβολικός ύπνος μας κάνει κακό


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η έλλειψη ύπνου είναι επιζήμια για την υγεία, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει ότι οι πολλές ώρες ύπνου θα μπορούσαν να έχουν ακόμη χειρότερες συνέπειες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από την «Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου», παρακολουθήθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι και διαπιστώθηκε ότι αυτοί που κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια σειρά από σωματικές ή ψυχολογικές παθήσεις και προβλήματα όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, το άγχος και η παχυσαρκία.


Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που «πασχίζουν» να κοιμηθούν περισσότερες από έξι ώρες το βράδυ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, παχυσαρκία και ψυχικές ασθένειες.

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι και η υπερβολική ανάπαυση, δεν είναι απαραίτητα καλή για την υγεία, κρύβοντας ακριβώς τους ίδιους κινδύνους.

Πόσες ώρες είναι τελικά σωστό να κοιμόμαστε;

«Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, δεν περιορίζεται στη διατροφή και την καλή φυσική κατάσταση. Το πόσο και το πώς κοιμάται κανείς, είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες», εξήγησε ο ειδικός στον ύπνο, dr. Safwan Badr, που ανέλυσε τους ιατρικούς φακέλους 54.000 Αμερικανών ηλικίας άνω των 45 στο πλαίσιο της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ενήλικες να θέτουν ως στόχο επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία τους, αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που υποφέρουν από κάποια χρόνια πάθηση», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου