Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κύμα αναλήψεων από τις τράπεζες λόγο κατασχέσεων για χρέη στο δημόσιο

κύμα αναλήψεων (2)Φρένο στις αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά επιχειρούν να βάλουν οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικά αιτήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν οφειλές της τάξης των 5 και 10 ευρώ. Στόχος να μπει ένα όριο π.χ. 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα, τα οποία δεν δημιουργούν ουσιαστικό εισπρακτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία και πανικό στους καταθέτες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, οι οποίες μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά – εκτός από το Δημόσιο- και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου!
Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή το πρόστιμο για μια κλήση, η οποία πληρώθηκε μεν, αλλά εκπρόθεσμα, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση που τροφοδοτεί ανησυχία από την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.
Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.
Από την πλευρά των τραπεζών εκφράζεται ο φόβος ότι οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σημαντική μερίδα καταθετών σε αναλήψεις ακόμη και των λιγοστών αποταμιεύσεων που έχουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή λογαριασμούς μισθοδοσίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κατάσχεση για μια μικρή ή μεγάλη οφειλή, την οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου