Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Νεαροί έριξαν αβγά στον Μπαρόζο

Νεαροί έριξαν αβγά στον Μπαρόζο

Δύο νεαροί επιτέθηκαν φραστικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και στη συνέχεια του πέταξαν αβγά, θέλοντας να αποδοκιμάσουν την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στα θέματα της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη Λιέγη του Βελγίου, όπου ο Μπαρόζο βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη για μια συζήτηση αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο euractiv.com, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα Debating Europe δόθηκε ο λόγος στους δύο νεαρούς.

Ο πρώτος, απευθυνόμενος στον Μπαρόζο, είπε ότι σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 95% των ευρωπαίων πολιτών απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας, παρόλα αυτά κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη.

Στη συνέχεια, μια νεαρή κοπέλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι είναι υπεύθυνος για την «Ευρώπη-φρούριο» που προκαλεί θανάτους μεταναστών.

«Οι Ευρωπαίοι αγρότες χάνουν χρήματα για κάθε αβγό που πωλούν εξαιτίας της πολιτικής ελεύθερου εμπορίου», είπε ο νεαρός και όταν τα μικρόφωνα απομακρύνθηκαν και από τους δύο, εκείνοι πέταξαν αβγά προς το μέρος του Μπαρόζο χωρίς ωστόσο να πετύχουν τον ίδιον ή κάποιον άλλον από τους συμμετέχοντες στο πάνελ.

Κατόπιν απομακρύνθηκαν από την αίθουσα.

Πριν από 10 ημέρες, ο Μπαρόζο και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα είχαν αποδοκιμαστεί έντονα κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της οποίας σημειώθηκαν τα τραγικά ναυάγια που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

Ο διάλογος που προηγήθηκε του συμβάντος στη Λιέγη έχει ως εξής:

- Κοπέλα: Τι πιστεύετε για τη μεταναστευτική πολιτική; Η Ευρώπη-φρούριο, η Λαμπεντούζα, οι θάνατοι στα σύνορα, είστε υπεύθυνος κύριε Μπαρόζο.
- Νεαρός: Και γνωρίζετε ότι...
- Συντονιστής: Αρκετά, όχι κύριε. Μπορείτε να κάνετε μια ερώτηση μόνο. Ρωτήσατε, τώρα σταματήστε.
- Μπαρόζο: Οχι, αφήστε τον.
- Νεαρός: Τι θα κάνετε για τους αγρότες που χάνουν χρήματα με κάθε αβγό που πουλούν, εξαιτίας της πολιτικής σας για την εσωτερική αγορά και την ελεύθερη ανταλλαγή; Τι θα κάνετε γι' αυτό;
- Συντονιστής: Υπάρχουν ενδιαφέροντα ερωτήματα.
- Κοπέλα: Φταιεί η πολιτική λιτότητας.
- Σας ευχαριστούμε.
(Ρίψη αβγών)
- Συντονιστής: Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι το σημείο Μηδέν του δημοκρατικού διαλόγου. Μόνον έτσι μπορείτε να απαντήσετε; Είναι λυπηρό.
- Κοπέλα: Αυτή δεν είναι Ευρώπη αλληλεγγύης, είναι Ευρώπη της μιζέριας
- Συντονιστής: Να περάσουν έξωΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου