Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

«Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Alitalia»Τα ιταλικά συνδικάτα προειδοποίησαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα για μια ακόμη φορά ότι η ιταλική αεροπορική εταιρία Alitalia έχει φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η κατάσταση είναι «δραματική».


«Η κυβέρνηση έχει 48 ώρες προθεσμία για να βρει μια λύση, να αποφύγει την πτώχευση της εταιρίας ή την αποστολή έκτακτου διαχειριστή, που θα σήμαινε, ουσιαστικά, την καταστροφή της», τόνισε ο Φράνκο Νάσο, επικεφαλής του τομέα του συνδικάτου Cgil για τους εργαζόμενους στις μεταφορές.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αεροπορική εταιρία χρειάζεται άμεσα νέο εταίρο-χρηματοδότη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μια εταιρεία δηλαδή μικτού κεφαλαίου με τη συμμετοχή του ιταλικού δημοσίου και ιδιωτών.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρία επιδιώκει να υπάρξει αύξηση κεφαλαίου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ (50% από μέρους του δημοσίου, 50% από τους ιδιώτες που μετέχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς) και την εξασφάλιση δανείων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες.

Προς το παρόν, το σχέδιο πλήρους ελέγχου της Αλιτάλια από μέρους του ομίλου Air France-KLM (που διαθέτει ήδη το 25% των μετοχών) δεν φαίνεται να μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή.

Όσον αφορά την εξεύρεση νέου χρηματοδότη, ακούγεται το όνομα της Fintecna (η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων) αλλά και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων.

«Η κατάσταση είναι δραματική, διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση ενός ιστορικού ονόματος, εκείνου της Αλιτάλια και το μέλλον δεκατεσσάρων χιλιάδων εργαζομένων », τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία σημείωσε απώλειες της τάξης των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου