Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κ.Λαγκάρντ: Παραδέχθηκε ότι έρχονται νέα εισπρακτικά μέτρα!

 
Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα πως αν χρειαστούν νέα μέτρα αυτά δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά και δεν θα είναι «οριζόντια» σε μισθούς και συντάξεις.
Επισήμανε δε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας -που επιστρέφει στη χώρα μας στα τέλη του μήνα- και σχολίασε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν στα μέσα του 2014.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βοήθεια στην Ελλάδα», είπε ακόμη αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τον στόχο να οδηγηθεί σε βιώσιμο επίπεδο.
Η κυρία Λαγκάρντ, επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο του προγράμματος και προέτρεψε να μην κρίνει κανείς εκ των προτέρων τι θα προσφέρει η «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος».
Σημειώνεται ότι χθες στην έκθεση του Ταμείου έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό ίσο με 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2016 και επέμενε σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε ποια θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όσο για τα περί δημοσιονομικού κενού τόνισε πως «αν υπάρξει κενό θα καθίσουμε με τους 'Έλληνες εταίρους μας και θα το συζητήσουμε».
Μάλιστα, σε ερώτηση αναφορικά με την Πορτογαλία, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε εκ νέου στη χώρα μας και υπογράμμισε ότι το Ταμείο είναι υπέρ της παράτασης χρόνου στη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να γίνει παράλληλα η προσπάθεια για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά, κάτι που θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Τέλος, όσον αφορά στο αδιέξοδο στις ΗΠΑ, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως «αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους στις ΗΠΑ η ζημιά θα είναι μεγάλη» και «θα πλήξει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου