Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Reuters: Συμφωνία Ομπάμα-Ρεπουμπλικάνων μέσα στην ημέρα

Reuters: Συμφωνία Ομπάμα-Ρεπουμπλικάνων μέσα στην ημέρα

«Τώρα μιλάμε!» είναι ο τίτλος πολλών αμερικανικών ΜΜΕ για την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών

Φως στο τούνελ διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ για την άρση του αδιεξόδου μετά την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για προσωρινή αύξηση του ορίου δανεισμού, πρόταση που βλέπει με καλό μάτι ο Μπαράκ Ομπάμα, και δίνει μία… οικονομική ανάσα στις ΗΠΑ μέχρι την 22α Νοεμβρίου.
Μέχρι τότε, οι ΗΠΑ δεν θα κινδυνεύουν να βυθιστούν στη χρεοκοπία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να βρουν μία χρυσή τομή.

Δίνοντας το πράσινο φως για προσωρινή αύξηση του ορίου του χρέους οι Ρεπουμπλικανοι ζητούν ως αντάλλαγμα τη δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά προϋπολογισμό και φόρους, η οποία δημιουργεί ελπίδες για άρση του αδιεξόδου που προκλήθηκε μετά το οικονομικό λουκέτο στο ομοσπονδιακό κράτος.
Σύμφωνα με το Reuters, εντός της ημέρας θα υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως δήλωσε στέλεχος των Ρεπουμπλικανών υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Τώρα μιλάμε!», είναι ο τίτλος πολλών αμερικανικών ΜΜΕ που σχολιάζουν την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται χαρούμενος αφού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να προβλέπει μέτρα για τον τερματισμό του δεκαήμερου αδιεξόδου στην κυβερνητική λειτουργία.
«Εγώ είμαι σύμφωνος, αλλά το κλείσιμο των υπηρεσιών του δημοσίου είναι αυτό που απασχολεί άμεσα τώρα τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε ο γερουσιαστής της Αριζόνας, Τζον Μακέιν.
«Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σταματήσει να λειτουργεί. Θεωρώ πως ένα μεσοπρόθεσμο πακέτο και με τα δύο θέματα θα ήταν πιο ελκυστικό» υποστήριξε από την πλευρά της η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς.
Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ εξέφρασε, από την πλευρά του, την επιφυλακτικότητά του για το σχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ο Ρέιντ μετά τη συνάντηση που είχε με άλλους δημοκρατικούς γερουσιαστές με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο πως θέλει πρώτα να δει περισσότερες λεπτομέρειες από το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Βουλή» είπε ο Ρέιντ, τονίζοντας πως έχει δει εκδοχές από τρεις διαφορετικές προτάσεις.
Ο Ρέιντ υπογράμμισε επίσης πως οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν με τους Ρεπουμπλικάνους πάνω σε θέματα προϋπολογισμού εάν πρώτα δεν λυθεί το πρόβλημα της 10ήμερης παράλυσης του κρατικού μηχανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι, ο αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο τη Βουλής και ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, Τζον Μπένερ, και 17 ακόμη ρεπουμπλικάνους βουλευτές για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση. Μετά τη συνάντηση, ο Μπένερ δήλωσε πως οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους και την έναρξη των συνομιλιών για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το Σώμα των Ρεπουμπλικανών πρότεινε επίσης τον επίσημο διορισμό διαπραγματευτών για τον προϋπολογισμό .
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου