Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Έλληνας “ξεκλειδώνει” τη θεραπεία Σκλήρυνσης, Πάρκινσον, Alzheimer ...

Έλληνας “ξεκλειδώνει” τη θεραπεία Σκλήρυνσης, Πάρκινσον, Alzheimer ...Στην ανακάλυψη φαρμάκων που καταστέλλουν τις τοξικές διαδικασίες οι οποίες οδηγούν σε εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου, όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον, οδηγούν οι ερευνητικές προσπάθειες ενός Έλληνα ερευνητή.

Ο δρ.Σπύρος Πετράκης, επικεφαλής μελέτης που έγινε στο Ινστιτούτο Max Delbrueck της Γερμανίας,πέτυχε να αποδείξει, με μελέτη του που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση “PLoS Genetics”, πώς κάποιες απαραίτητες και ευεργετικές πρωτεΐνες του οργανισμού μπορούν να μετατραπούν σε τοξικές, καταστρέφοντας τα κύτταρα.

Οπως εξηγεί ο δρ. Πετράκης, “η φυσιολογική λειτουργία των πρωτεϊνών του οργανισμού, που είναι απαραίτητη για να μην αναπτύσσονται νοσήματα, σχετίζεται άμεσα με τη σωστή αναδίπλωση των αλυσίδων των αμινοξέων τους. Αυτό που βρήκαμε, είναι πως μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που δεν ακολουθούν την προγραμματισμένη διαδικασία αναδίπλωσης, μπορούν να προκαλέσουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες”.

Η ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου Max Delbrueck κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησε μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την “ataxin-1″ , η οποία δεν αναδιπλώνεται σωστά λόγω μιας κληρονομικής ανωμαλίας στο γονίδιό της. Η τελική διαπίστωση ήταν ότι η τοξικότητα της μεταλαγμένης “ataxin-1″ στα νευρικά κύτταρα ενισχύεται από 12 άλλες πρωτεΐνες. Παράλληλα, όμως, βρέθηκαν και 9 πρωτεΐνες που μειώνουν την τοξικότητά της στα νευρικά κύτταρα.

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η Αλτσχάιμερ, η Πάρκινσον ή η Σκλήρυνση κατά Πλάκας θα μπορούσαν να πάψουν να οδηγούν σε εκφυλισμούς των εγκεφαλικών κυττάρων εάν δημιουργούνταν φάρμακα που καταστέλλουν τις τοξικές διαδικασίες πρωτεϊνών όπως η “ataxin-1″. Και αυτόν ακριβώς τον δρόμο ανοίγει η ανακάλυψη του Έλληνα ερευνητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου