Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

New York Times: Αποτυχημένη η φορολογική πολιτική της Αθήνας - φέρνει περισσότερη οργή παρά χρήματα

New York Times: Αποτυχημένη η φορολογική πολιτική της Αθήνας - φέρνει περισσότερη οργή παρά χρήματα

«Εάν η Ελλάδα πρόκειται να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά της δεδομένα και να ξεφύγει από την σκληρή λιτότητα, τότε θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στη φοροεισπρακτική πολιτική της. Εδώ και χρόνια, οικονομολόγοι έχουν επισημάνει την ευρεία φοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας, στερώντας από την κυβέρνηση χρήματα για τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη». Αυτή η φράση συμπυκνώνει την κριτική που ασκούν οι New York Times στην ελληνική κυβέρνηση σε ένα άρθρο για την φορολογική πολιτική που ασκεί και τα αποτελέσματά της.

Το εκτενές ρεπορτάζ των NYT τιτλοφορείται: «Η επιθετική αναζήτηση φόρων στην Ελλάδα φέρνει περισσότερη αργή παρά χρήματα». Το άρθρο παίρνει ως παράδειγμα ένα επεισόδιο στο χωριό Αρχάνες στο Ηράκλειο.

«Οι άνδρες του ΣΔΟΕ εισέβαλαν σε αυτό το γραφικό χωριό της Κρήτης ανήμερα του εορτασμού ενός αγίου πρόσφατα, πηγαίνοντας από εστιατόριο σε εστιατόριο και απαίτησαν αποδείξεις και οικονομικά αρχεία. Σύντομα οι πελάτες, ενοχλημένοι από την διατάραξη των διακοπών τους, τους προπηλάκισαν. Σπρωξιές και αποδοκιμασίες ακολούθησαν και εν τέλει οι τρομαγμένοι ελεγκτές αναγκάστηκαν να φύγουν», αναφέρει η Σουζάν Ντέιλι στο ρεπορτάζ της.

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα με βάση και το περιστατικό στις Αρχάνες, η συλλογή φόρων δεν πηγαίνει καλά: «Το να τρέχουν οι ελεγκτές έξω από τις πόλεις, δεν είναι απόδειξη ότι το γράμμα του νόμου έχει ριζώσει στην Ελληνική οικονομία. Αντί να εγκαθιστούσαν μια αίσθηση δικαιοσύνης, το πιο επιθετικό φοροσυλλεκτικό πρόγραμμα σε κάποιους τρόπους φαίνεται να έχει χειροτερέψει το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ''μεγάλο δίχτυ'' το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να αναζωπυρώσουν την λαϊκή οργή κατά των πλουσίων, οι οποίοι πολλές φορές φαίνονται ως οι κύριοι ένοχοι».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα των ΝΥΤ αναφέρεται και στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης στα πρώτα χρόνια της κρίσης περί πάταξης της φοροδιαφυγής. «Υπερηφανεύονταν ότι θα χρησιμοποιήσουν αεροφωτογραφίες για φοροφυγάδες οι οποίοι δεν δήλωσαν τις πισίνες τους. Πέρασαν από μικροσκόπιο τους γιατρούς οι οποίοι δήλωναν χαμηλά εισοδήματα αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο πλήρωναν υψηλά ενοίκια σε ακριβές γειτονιές».

Ωστόσο παρά τις μεγάλες δηλώσεις, οι New York Times σημειώνουν πως η πρόοδος στο εν λόγω θέμα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, ενώ πολλοί ειδικοί λένε ότι τα μέτρα για την συλλογή φόρων δεν είναι αποδοτικά και ειδικά αυτά που απευθύνονται στους πλούσιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου