Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Οι συνήθειες που βλάπτουν τη σεξουαλική ζωή

Οι συνήθειες που βλάπτουν τη σεξουαλική ζωήΑκόμα και οι πολύ καλοί εραστές κάποιες φορές υιοθετούν συνήθειες που δεν ευνοούν την ικανοποιητική σεξουαλική σχέση των δύο συντρόφων. 
H αλλαγή των συνηθειών αυτών μπορεί να ανανεώσει την ερωτική ζωή.
Η συζήτηση των δύο συντρόφων σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι στο σεξ είναι θεμελιώδους σημασίας. 


Συχνά όμως τα άτομα τείνουν να αγνοούν «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αγγλοσάξονες, και να μη μιλούν για συγκεκριμένα προβλήματα, για αυτά που τους αρέσουν ή για αυτά που δεν τους αρέσουν στη σεξουαλική πράξη. Ωστόσο, όσο περισσότερο αποφεύγει κάποιος τη συζήτηση πάνω στα επίμαχα θέματα, τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχουν στη σεξουαλική ζωή.

Γιατί όμως οι εραστές αποφεύγουν την ειλικρίνεια; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εξήγηση έγκειται στην αντίδραση του συντρόφου και το ενδεχόμενο να νιώσει ότι δέχεται κριτική και να πληγωθεί. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά της ανειλικρίνειας σχετικά με την ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι η πρώτη που πρέπει να διορθωθεί. Οι σύντροφοι είναι σημαντικό να μιλούν ανοιχτά σχετικά με αυτό που θέλουν και να ακούν προσεκτικά και με σεβασμό ο ένας τις ιδέες του άλλου, χωρίς να αισθάνονται θυμό ή αναστάτωση. Ακριβώς επειδή η σεξουαλικότητα των ατόμων εξελίσσεται, είναι σημαντικό κάθε έξι μήνες οι εραστές να θέτουν στους εαυτούς τους αρχικά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή, τι θα μπορούσαν να προσθέσουν σε αυτή, καθώς και εάν υπάρχει κάποιο σημαντικό ζήτημα που δεν έχει τεθεί υπό συζήτηση.

Άλλη μια συνήθεια που μπορεί να υποβαθμίσει την απόλαυση που αντλούν οι δύο σύντροφοι από τη σεξουαλική εμπειρία είναι η απόσπαση του ενός ή και των δύο από αυτή. Η ενασχόληση, για παράδειγμα, με το κινητό τηλέφωνο ή ο έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σίγουρα δεν αποτελούν κομμάτι μιας παθιασμένης ερωτικής σκηνής. Μια πολύ καλή ένδειξη της σεξουαλικής πράξης από την οποία απολαμβάνει το ζευγάρι είναι ότι τόσο το φυσικό σώμα όσο και ο νους των δύο συντρόφων να βρίσκονται στο εδώ και το τώρα. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, η προσοχή των εραστών να εστιάζεται στη σεξουαλική πράξη και, εάν ένας από τους δύο συντρόφους δυσκολεύεται να τη διατηρήσει επικεντρωμένη, είναι καλό σύμφωνα με τους ειδικούς να προσπαθεί να εστιάσει είτε στο άγγιγμα είτε στην αναπνοή.

Το τρίτο σημείο που αξίζει την προσοχή των ζευγαριών είναι η ισορροπία ανάμεσα στο δούναι και λαβείν της σεξουαλικής απόλαυσης. Για παράδειγμα, για κάποια άτομα ο απόλυτος στόχος της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι να φθάσουν τα ίδια σε οργασμό, χωρίς να ενδιαφέρονται για τον/τη σύντροφό τους. Άλλα, πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αρέσκονται στο να δέχονται στοματικό σεξ αλλά όχι να δίνουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανταλλαγή της απόλαυσης ανάμεσα στους δύο συντρόφους δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με τους ίδιους όρους και για τους δύο. Για παράδειγμα, το στοματικό σεξ δεν αρέσει σε όλους. Το σημαντικό, όμως, είναι οι σύντροφοι να μην είναι εγωιστές και να ενδιαφέρονται εξίσου για τη δική τους σεξουαλική απόλαυση, όσο και για του συντρόφου.

Ακόμη μία βλαπτική συνήθεια των ζευγαριών είναι ακριβώς ότι μετατρέπουν τη σεξουαλική πράξη σε συνήθεια. Όλη η σεξουαλική δραστηριότητα από το άγγιγμα, το φιλί μέχρι και τη συνουσία αυτοματοποιείται. Εάν όμως κάθε κίνηση είναι προβλέψιμη, κάτι από τη μαγεία του ερωτισμού χάνεται.

Από τη μια τα ζευγάρια ξέρουν τι λειτουργεί και το επαναλαμβάνουν, από την άλλη η αυτοματοποιημένη επανάληψη οδηγεί στην ανία και συχνά σε δυσκολία να προκύψει σεξουαλική διέγερση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η προσθήκη νέων στοιχείων μπορεί να ανανεώσει τη σεξουαλική ζωή και να ενισχύσει τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία. Συχνά, συστήνεται η χρήση βοηθημάτων, τα παιχνίδια ρόλων ή και πιο απλά η δοκιμή νέων στάσεων.

Μια συμπεριφορά που συνηθίζουν να υιοθετούν κάποιοι εραστές είναι αυτή της απόλυτης σιωπής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Καλός εραστής, όμως, είναι αυτός που επικοινωνεί καλά με τον σύντροφό του. Όχι μόνο οι λέξεις, αλλά και οι ήχοι κατά τη διάρκεια της πράξης, ακόμα και οι κινήσεις του σώματος, μπορούν να βοηθήσουν τον σύντροφο να καταλάβει εάν κάτι αρέσει περισσότερο ή λιγότερο.

Τέλος, η συνήθεια που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο ζευγάρι, αλλά και στον κάθε σύντροφο ξεχωριστά, είναι η σύγκριση της πραγματικής σεξουαλικής εμπειρίας που ζουν με αυτά που βλέπουν σε περιοδικά ή σε φιλμ πορνογραφικού περιεχομένου. Πολλά άτομα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναρωτιούνται εάν οι σχέσεις τους ή τα σώματά τους είναι ή όχι φυσιολογικά, γιατί τα έχουν συγκρίνει με αυτά που έτσι κι αλλιώς δεν είναι. Η πίεση και το άγχος της σύγκρισης εμποδίζουν συχνά τη σεξουαλική διέγερση και απόλαυση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πορνό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφυπνίσει τη σεξουαλική διάθεση και να δώσει κάποιες ιδέες σχετικά με σεξουαλικές πρακτικές. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελεί τη βάση για τον καθορισμό του καλού σεξ. Το καλό σεξ καθορίζεται από κάθε ζευγάρι ξεχωριστά, αφού οι δύο σύντροφοι εξερευνήσουν ο ένας τον άλλον. Όσο πιο πολύ κάποιος γνωρίσει το σώμα, την αναπνοή ακόμα και τη μυϊκή τάση του συντρόφου του, όσο περισσότερο μάθει να χαλαρώνει μαζί του και κατανοήσει τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για αυτόν, τόσο πιο φυσικά θα δημιουργηθεί από κοινού μια εξαίσια σεξουαλική ζωή.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν πρέπει να είναι αν είναι κάποιος φυσιολογικός, αλλά εάν μαζί με τον σύντροφό του απολαμβάνουν από τη σεξουαλική τους ζωή.

Πηγή: webmd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου