Στο… ράφι έμειναν το Σεπτέμβριο φόροι ύψους 809 εκατ. ευρώ με τους φορολογούμενους να σηκώνουν για έναν ακόμα μήνα τα χέρια ψηλά.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη να διαμορφώνονται σε 6,188 δισ. ευρώ – εκ των οποίων 809 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο- και αθροιστικά αγγίζουν πλέον τα 59,660 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 985 εκατ. ευρώ. ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν χρέη ύψους 91 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο ελεγκτικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στους ετήσιους στόχους διενέργειας ελέγχων σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ένας στους πέντε υπόχρεους δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει τους φόρους που οφείλει.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.850.018 δηλώσεις ΦΠΑ. Τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.018.332 δηλώσεις και 831.686 περιοδικές δηλώσεις ακόμα αναζητούνται.
Στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 204 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις όταν σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι.

Όσον αφορά τους έλεγχους σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, το Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Ωστόσο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 281 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.