Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες μετά τα 6,2 Ρίχτερ στην Κρήτη

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες μετά τα 6,2 Ρίχτερ στην Κρήτη
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα στην υποθαλάσσια περιοχή του «ελληνικού τόξου» δυτικά της Κρήτης μετά το δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου που νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ταρακούνησε τη Μεγαλόνησο και αναστάτωσε τη μισή Ελλάδα (αφού η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική!). Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν πολλοί σεισμοί μικρού μεγέθους. Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς πρόκειται για περιοχή γνωστή για την υψηλή της σεισμικότητα.


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η ισχυρή δόνηση είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 16.12 το απόγευμα του Σαββάτου σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά του νομού Χανίων. Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε σε απόσταση 39 χιλιομέτρων νότια - νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, περίπου 64 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 274 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 60 χιλιόμετρα.
Οπως ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε περιοχή με βεβαρυμένο σεισμικό παρελθόν: «Είναι στο μέτωπο σύγκρουσης των δύο μεγάλων πλακών, της ευρασιατικής και της αφρικανικής, δηλαδή σ' αυτό που ονομάζουμε “ελληνικό τόξο”, το οποίο αρχίζει πάνω από τη Λευκάδα, περνάει από Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου, κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα». Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, η ίδια περιοχή έχει δώσει αρκετά «6άρια» στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ. 6 Ρίχτερ το 1984, 6,5 Ρίχτερ το 1972 κ.ά.) και, συνεπώς, ο σεισμός του Σαββάτου μόνο «έκπληξη» δεν αποτέλεσε για τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν εκδηλωθεί πρόδρομα φαινόμενα.
Στην ίδια περιοχή μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 50 μικροσεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3,8 Ρίχτερ. Οπως αναφέρει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, το σχετικά μικρό μέγεθος των δονήσεων που ακολούθησαν οφείλεται στο μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού του Σαββάτου. Το βάθος ήταν επίσης η αιτία που η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλες αποστάσεις, όπως στην Αττική και την Πελοπόννησο, ενώ «προστάτευσε» την Κρήτη. «Αν ήταν στα πέντε ή στα δέκα χιλιόμετρα, θα είχαμε πολλές περισσότερες καταστροφές» λέει. Στην ερώτηση αν τα 6,2 Ρίχτερ του Σαββάτου ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος απαντά ότι θα πρέπει να περιμένουμε να συμπληρωθούν 48 ώρες. «Αν περάσουν, τότε θα έχουμε τουλάχιστον 85%, αν όχι 90%, πιθανότητα να είναι αυτός ο κύριος και να μην πάμε για κάτι πιο μεγάλο» λέει χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί και σίγουροι ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός, καθότι η περιοχή έχει δυναμικό που μπορεί να δώσει πολύ ισχυρότερους σεισμούς» υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, που τονίζει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και ζητάει από το κράτος και τους πολίτες να διατηρήσουν «το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιφυλακής».
Τέλος ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, Θανάσης Γκανάς, διέψευσε κατηγορηματικά τα διαδικτυακά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο σεισμός προκάλεσε μικρό παλιρροϊκό κύμα.
Μικρές (ευτυχώς) οι ζημιές σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού
Μπορεί η σεισμική δόνηση του Σαββάτου να προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Κρήτης και ειδικά του νομού Χανίων, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο, αλλά -ευτυχώς- δεν προκάλεσε καταστροφές ανάλογες του μεγέθους του. «Η εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική σε ό,τι αφορά τις ζημιές. Ο δομημένος ιστός της Κρήτης συμπεριφέρθηκε πολύ θετικά, και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί απόλυτα» δηλώνει στην «Espresso» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Γεωλογίας, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Πολιτικής και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, που έσπευσε στο νησί αμέσως μετά τον σεισμό. Οπως ανέφερε, χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία χωρίς να παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα ζημιές είχαν καταγραφεί μόνο σε κάποια παλιά ή ακατοίκητα σπίτια. Πάντως, η συνολική καταγραφή των βλαβών σε κτίρια αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε μικρής έκτασης βλάβες σε δημόσια δίκτυα, όπως στην επαρχιακή οδό Χανίων - Θερίσου, όπου από πτώση βράχων υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Πτώση βράχου αναφέρθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρας - Κουντούρα, ενώ με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών έκλεισε χθες το πρωί το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής του για τυχόν κατολισθήσεις.
Η δόνηση ήταν τόσο έντονη που προϊόντα έπεσαν από ράφια σούπερ μάρκετ, ενώ ένας ηλικιωμένος πήδηξε πανικόβλητος από τον πρώτο όροφο και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί σοβαρά.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου