Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Ο Άσμουσεν "αδειάζει" τον Στουρνάρα: Ξεχάστε τη μετακύλιση στα ελληνικά ομόλογα

Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης...
Ο Άσμουσεν αδειάζει τον Στουρνάρα: Ξεχάστε τη μετακύλιση στα ελληνικά ομόλογα
Στο σημερινό Eurogroup συζητείται μεταξύ άλλων η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, ύψους 5 με 6 δισ. ευρώ, το 2014 -παρά το γεγονός ότι το θέμα βρισκόταν εκτός ημερήσιας διάταξης- όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Γεργκ Άσμουσεν.


Ο Άσμουσεν ανέφερε ότι «οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα έχουν διακοπεί έως ότου η Ελλάδα να καλύψει το δημοσιονομικά κενό του 2014», ενώ πρόσθεσε ότι η «ΕΚΤ δεν μπορεί να μετακυλίσει τα ελληνικά ομόλογα», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ανέφερε τη συγκεκριμένη λύση ως μέσο για τη κάλυψη εν μέρει του χρηματοδοτικού κενού στο πρόγραμμα.Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. 

«Είναι θέμα των ελληνικών Αρχών να πράξουν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έχει διακοπεί και είναι σημαντικό να κλείσουν το «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το 2014» , δήλωσε επίσης το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Ο Γ. Άσμουσεν υπογράμμισε ακόμη ότι το σημερινό Eurogroup θα προχωρήσει σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του σημερινού προγράμματος.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, «πρέπει να βρούμε τρόπο να κλείσουμε αυτό το κενό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων, καθώς αυτό σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη» .

«Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Πηγή : http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου