Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η ακροδεξιά σαρώνει στη Γαλλία


Ο Λοράν Λοπέζ το νέο πρόσωπο του FN της Μαρίν Λε Πεν - Υποστηρίζει ότι έχει περισσότερα κοινά με τον σοσιαλιστή, φιλειρηνιστή Ζαν Ζορέ, παρά με την σημερινή δεξιά


Με έξαλλους πανηγυρισμούς οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν υποδέχθηκαν την νίκη του Λοράν Λοπέζ του FN, στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στο Μπρινιόλ της Νότιας Γαλλίας.
Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς υπερίσχυσε της υποψήφιας της κεντροδεξιάς, Κατρίν Ντελζέρ, συγκεντρώνοντας 53,9%, ενώ είχε αναδειχθεί νικητής και στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 40,4% των ψήφων.
Παρά την αυξημένη συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς δεν ανεκόπη η πορεία του Λοπέζ, ο οποίος σύμφωνα με την Monde είναι το νέο πρόσωπο του Εθνικού Μετώπου.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξήγησε ότι ο λαός ψηφίζει ένα κόμμα, μία πρόταση, έναν αρχηγό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση «πρόκειται για την χαρισματική Μαρίν Λε Πεν».
Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του Εθνικού Μετώπου, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα είναι ενωμένο, ενώ αναφερόμενος στον πατέρα της Λε Πεν, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, είπε: «Ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν έχει χτίσει τη βάση για το σπίτι. Σήμερα, η κόρη του προσπαθεί να χτίσει τους τοίχους και την οροφή».
Πριν την εκλογή του πάντως, ο Λοπέζ φρόντισε να πάρει κάποιες αποστάσεις από τον ξενοφοβικό μανδύα που περιβάλλει το κόμμα της Λε Πεν, υποστηρίζοντας ότι έχει περισσότερα κοινά με τον σοσιαλιστή, φιλειρηνιστή Ζαν Ζορέ, παρά με την σημερινή δεξιά.
Βέβαια, επιστρέφοντας στην ρητορική του Εθνικού Μετώπου τόνισε: «Τη Γαλλία είτε την αγαπάς, είτε την εγκαταλείπεις», παραμένοντας ωστόσο προσεκτικός σε θέματα μετανάστευσης και επιλέγοντας να εστιάσει στο ζήτημα της ανεργίας.
Όσο για την πρόεδρο του FN, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ωραία νίκη» την ανάδειξη του Λοπέζ, ενώ για την Ντελζέρ δήλωσε πως η ήττα της, «επιβεβαιώνει το θάνατο του δημοκρατικού ρεπουμπλικανικού μετώπου».
Όλα αυτά την ώρα που η άνοδος της ακροδεξιάς ανησυχεί τη Γαλλία και την Ευρώπη με τη δημοσκόπηση του Nouvel Observateur να φέρνουν το Εθνικό Μέτωπο πρώτο με ποσοστό 24%, με αποτέλεσμα να προηγείται κατά δύο μονάδες του δεξιού Ump και κατά πέντε του κυβερνώντος κόμματος, που συγκεντρώνουν μόλις το 19% των προτιμήσεων των Γάλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου